Startproblemen voorkomen? Laat je accu controleren!

23 januari 2019

De meeste startproblemen bij een koude start worden veroorzaakt door de accu. Oudere accu’s begeven het al bij een temperatuur onder de -5 graden. Wacht daarom niet te lang met het laten controleren van de accu. Want niet alleen het vermogen van de accu neemt af, de startweerstand van de motor neemt bovendien met ongeveer 40 procent toe.

Tip 1. Start je motor kort

Indien de motor niet vlot aanslaat, dan is het beter om een paar korte startpogingen te doen, dan een lange. De accu is een van de zwakste punten van een auto in de winter en als deze te zwaar belast wordt, zal ze het begeven.

Tip 2. Nooit gas geven bij het starten

Blijf van dat gaspedaal af. Moderne auto’s beschikken over elektronische injectie- en ontstekingssystemen die dit regelen. Het intrappen van het gaspedaal verstoort dit proces.

Tip 3. Trap je koppelingspedaal in

Als je het koppelingspedaal intrapt tijdens het starten, kan de motor vrijer draaien, zelfs in de neutrale stand.

Tip 4. Koplampen even aanzetten

Als het starten niet wil lukken, vooraf even de koplampen aan zetten om de accu op te warmen.

Tip 5. Gebruik eventueel een dieseladditief

Voor oudere dieselmotoren: bij aanhoudende vriestemperaturen van min zes graden of pieken van min twaalf, stolt de paraffine in diesel, waardoor de dieselfilter verstopt kan raken en de auto stilvalt. Bij moderne diesel komt dit nog erg zelden voor. Als het toch gebeurt, kan je bij een oude dieselmotor vijf tot zes procent benzine toevoegen. Moderne dieselmotoren hebben een speciaal additief nodig.

Tip 6. Gebruik nooit je handrem

Omdat de handrem kan vastvriezen, is het beter deze niet te gebruiken bij vriesweer. Beter is het de wagen in versnelling te zetten.

Tip 7. Koop antivries tot -30 graden

Het koelsysteem dient van voldoende antivriesmiddel voorzien te zijn. Laat het koelsysteem en de ruitensproeier van de auto beveiligen tegen temperaturen van minimaal -30 graden.

Tip 8. Nooit warm water op bevroren ruiten gieten

Gebruik nooit warm water om je autoruiten te ontdooien. Hierdoor kan de autoruit barsten en bovendien kan het water, als het afgekoeld is, weer gaan aanvriezen.

Tip 9. Smeer de deurrubbers in

Deurrubbers kunnen vastvriezen. Trek niet te hard aan de deuren want dan trek je de rubbers kapot. Smeer de rubbers vooraf in met talkpoeder. Je kunt ook rubbervet gebruiken.

Tip 10. Stop een klein busje slotspray in je zak

Wie een klein busje antivriesspray in zijn jaszak of handtas bewaart, krijgt ook de autodeur open als het slot bevroren is.

Autobedrijf Otto de Gooijer Rhenen

Ons bedrijf is centraal gelegen aan de N233 in Rhenen, nabij de A12 en A15. Bij Autobedrijf Otto de Gooijer vindt u een ruim aanbod van jong gebruikte (dealer onderhouden) auto’s en bedrijfswagens van diverse merken in alle prijsklassen. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor de aankoop van uw nieuwe auto en bedrijfswagen, uiteraard met behoud van fabrieksgarantie.

Wij nodigen u van harte uit in onze showroom, ons vakkundige- en servicegerichte team staat u graag te woord.

Webshop