Proefrit met de BMW 3 Serie ‘EDE’

Het toverwoord bij BMW is Efficiënt Dynamics’. De speciale ‘Edition’-modellen die voorzien zijn van deze technologie zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de bestuurder. Otto de Gooijer stelt deze schitterende BMW uit 2013 graag aan u voor en daarom maken wij een uitgebreide proefrit!

EDE
Voordat ik op pad ga met de aantrekkelijke in zwart metallic gespoten testauto uit 2013, vertel ik u eerst even wat meer over de filosofie van deze auto. BMW Efficient Dynamics staat voor minder emissie en meer vermogen. Anders gezegd: verbruik en emissie van de auto worden gereduceerd, zonder dat er op vermogen of rijplezier hoeft te worden ingeleverd . Om dit te bewerkstelligen, ontwikkelde BMW diverse innovatieve technologieën. De kern van dit pakket maatregelen is een slim gebruik van de energie in een auto, waardoor de energiebehoefte, en daarmee het verbruik en de emissie, vermindert.

Zuinig
Voorbeeld? Als je afremt, wordt met de vrijgekomen energie de accu bijgeladen. Je ziet dit op een blauw oplichtend icoontje in het dashboard. Maar ook banden met een lage rolweerstand en diverse gewichtsbesparende technieken horen bij de ‘EDE’-modellen van BMW. Het effect is er want tijdens de testrit haalden we zonder moeite 1 op 18. Een prachtig cijfer voor zo’n forse en snelle auto. Deze versie is voorzien van een 8-traps automaat. Zonder overdrijven een heerlijke versnellingsbak. In de zuinige modus schakelt de auto razendsnel over voor lage toerentallen, in een sportieve bui behaagt de ‘Beamer’ je met flippers aan het stuur voor maximale trekkracht. En daarmee zit het wel snor; je hebt 380 Nm bij 1.750 toeren tot je beschikking. Als je wilt, stoomt de 163 pk sterke 320d door naar snelheden die ruim boven de 200 km/u liggen. Een droomcombinatie mag je eigenlijk wel zeggen. Milieubewust en lekker zuinig en tegelijkertijd ronduit sportief en snel als je dat wilt.

Freude am Fahren
De 3 Serie is daarnaast een uiterst begeerlijke auto. De moderne maar toch vertrouwde BMW-uitstraling is top en deze nieuwe BMW 3 Touring voldoet precies aan de verwachtingen. Persoonlijk vind ik deze Touring nog iets fraaier dan de Sedan maar daar mag u natuurlijk anders over denken. Feit is dat de Touring qua gebruiksgemak hoger scoort met zijn riante kofferbak en variabel in te delen interieur. Met z’n viertjes op de wintersport lijkt me een feest in deze kar. Traditioneel is de perfecte afwerking een groot pluspunt. Ook deze wagen scoort punten met z’n mooie materialen, perfecte ergonomie en fraaie details als een elektrisch te sluiten achterklep en mooie animaties in het breedbeeldscherm met navigatiesysteem. Grote pluim voor de heerlijke stoelen die met leer zijn bekleed . De gehele ambiance draagt bij aan de fijne gevoel dat deze je geeft. BMW begrijpt dat als geen ander. Rijplezier met hoofdletters. En als dat dan ook nog gecombineerd wordt met een portie duurzaamheid, dan begrijp ik best dat BMW definitief in de richting van ‘EDE’ gaat. Ervaart u het zelf maar eens bij Otto de Gooijer in Rhenen tijdens een proefrit en wie weet wordt u de volgende eigenaar!

BMW schrijft ‘rijplezier’ altijd nog met hoofdletters. Gelukkig.

Technische gegevens
BMW 320d Efficient Dynamics Edition Touring 2013
Motor: 4 cilinders, 1.995 cc turbodiesel
Vermogen: 120 kW, 163 pk
Koppel: 380 Nm bij 1.750 toeren
Prestaties: 0 – 100 km/u: 8,2 seconden, topsnelheid 222 km/u
Prijs: € 23.950,-
Milieulabel A, CO-2 uitstoot 112 g/km

Meer over deze auto? Klik dan hier!